Ve dnech 16. - 17. 3. 2023

se ve výstavním centru IDEON Pardubice konalo krajského kolo XV. ročníku soutěže Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, ve kterém naši školu po postupu z okresního kola reprezentovaly dva projekty. Team dívek ve složení Natálie Džbánková, Aneta Šplíchalová a Týna Sponnerová s projektem nazvaným „Velo a Nano – Co to vlastně je?“ a team chlapců ve složení Ondřej Pešek a Antonín Vimr s projektem „Pomníky, pamětní desky a kameny zmizelých na Prosečsku“.

Projekt děvčat vznikal pod vedením Mgr. Denisy Rychové a zaměřil se na nikotinové sáčky a e-cigarety, protože se s nimi potkává spousta dětí, jsou pro ně velmi lákavé a přitom mnohdy ani nevědí, jak jsou nebezpečné a škodlivé. Děvčata zajímalo, jak moc děti vědí, co to jsou nikotinové sáčky a e-cigarety a jestli je někdy zkusily nebo užívají.


Projekt kluků vznikal pod vedením Mgr. Zdeňka Peciny a jeho cílem bylo zmapování pomníků, pamětních desek a kamenů zmizelých obětem obou světových válek. Kluci se rozhodli prozkoumat Prosečsko, tedy obce Proseč, Česká Rybná, Miřetín, Budislav, Zderaz, Paseky a jejich místní části. Zajímalo je, jestli místní obyvatelé, jak dospělí tak děti, znají místa ve své obci, kde se tyto pamětní desky či pomníky nacházejí, zda vědí, co jsou tzv. kameny zmizelých a kde jsou umístěny.

Žádný s našich týmů se sice nezúčastní krátkodobé zahraniční studijní cesty, která byla odměnou pro nejlepší autory projektů v kategorii JUNIOR, ale všichni žáci odvedli velký kus práce a školu na soutěži reprezentovali perfektně!

Mgr. Magdalena Vašíková

20230215 135340

IMG 20230215 WA0013