V neděli 19.4. jsme vyrazili do Francie .

Tuto cestu financovala společnost AMAVET, která každoročně pořádá soutěž FESTIVAL VĚDY A TECHNIKY PRO DĚTI A MLÁDEŽ v Pardubickém kraji. V této soutěži jsme se s naším projektem Využití metod dálkového průzkumu Země v péči o krajinu na Prosečsku dostali do skupiny několika nejlepších projektů, a tak nám byla tato cesta nabídnuta jako odměna.

Cesta autobusem do Francie byla dlouhá a náročná, ale všichni jsme se velmi těšili. Po noční cestě autobusem jsme dorazili do Pařiže, kde jsme nejdříve navštívili Louvre a dali jsme si oběd v restauraci Flunch, kterou jsme navštěvovali velmi často. Tento typ restaurace byl pro nás nový, ale postupně jsme se naučili v restauraci, která funguje jako samoobsluha, orientovat. V nabídce byla smažená ryba, pečené kuře nebo také "pule", steak Hase a pro ty, kteří nechtěli nic teplého, byla k dispozici také studená jídla a vynikající francouzské dezerty.

Další den jsme se jeli pařížským metrem podívat na Eiffelovu věž. Chodili jsme i po dalších památkách, například jsme se šli podívat k Vítěznému oblouku, ke katedrále Notre-Dame, ke kostelu Sacré-Coeur nebo i po náměstí Montmartre.

Poslední dny jsme se jeli podívat mimo Paříž a to k zámku Amboise, kde dožil zbytek života Leonardo da Vinci a byl zde pochován. Ve čtvrtek jsme navštívili Futuroskop, kde se nachází různé architektonicky zajímavé pavilony, které jsou plné různých 4D projekcí, zážitkových kin a adrenalinových atrakcí. Mohli jsme si tak zatančit s roboty, projet se horskou dráhou, proletět se kolem celého světa nebo vyrazit do hmyzího světa.

 Kolem páté hodiny jsme opustili Futuroskop a šli jsme si nakoupit různé dárky a potraviny na cestu.

Zájezd jsme si moc užili a určitě na něj budeme vzpomínat ještě dlouhou dobu. Zažili jsme totiž několik zážitků, na které se jen tak nezapomíná. Například situace v obrovském francouzském metru při hromadném výstupu z metra.

Tom: ,,Kde jsou všichni?” Jarda: ,,Nikde.”  Tom: ,,Tak rychle proběhnem vagon.”

Kluci totiž omylem vystoupili na druhou stranu. No bylo veselo. :)

                                                           Jaroslav Šlégr, Tereza Janecká, Tomáš Košnar

                                                                                                  Mgr. Andrea Boháčová

FVTP Francie

Více fotek najdete na rajce.net