V úterý 31. května se žáci 8. tříd společně se zájemci ze 7. ročníku a třemi ukrajinskými spolužáky zúčastnili celodenního výletu s názvem Po stopách Boženy Němcové.

 

Do České Skalice jsme přijeli před 9. hodinou, stihli jsme tedy ještě v autobusu krátce posvačit. Pak jsme se vydali k Muzeu Boženy Němcové, kde  nás přivítala nejprve socha Barunky a hned poté paní průvodkyně. Ta nás zavedla do Jiřinkového sálu, kde nám  popovídala o životě, díle i rodině Boženy Němcové. V muzeu jsme si prohlédli i další vystavené expozice.

Další zastávka následovala ve škole Barunky Panklové. Viděli jsme prostředí, ve kterém se učila, i některé staré školní pomůcky. Také jsme se dozvěděli, že se známkovalo i šestkou! Po návštěvě školy jsme měli možnost se projít po místním náměstí a také si pochutnat na místních dobrotách. Všichni jsme samozřejmě této možnosti využili.

Následovala tříkilometrová procházka na zámek Ratibořice, kde jsme se rozdělili na dvě skupiny a prohlédli si 1. patro zámku se zajímavým výkladem.
Další pan průvodce nás pak očekával v Rudrově mlýně, kde jsme si prohlédli jak historické zařízení mlýna, tak i dobové zařízení světnic.

Staré Bělidlo a Viktorčin splav jsme již navštívili sami.  Vše jsme si důkladně vyfotili a teď nám již zbývá jen vypracovat zadané prezentace.

Výlet se nám moc líbil.                    

 

                                                                              Tomáš Košnar, Matyáš Tobiáš, Michaela Kynclová

Stopy Bozeny Nemcove

Více fotek naleznete na rajce.net