Covidová přestávka se podepsala i v oblasti sportu. Jednou z tradičních sportovních akcí jara je soutěž OVOV - soutěž ve víceboji žáků. Naposled jsme se setkali na jaře 2019 a proto jsme okresní kolo uvítali s nadšením.

 

Patrně jsme nebyli sami, protože okresního kola této soutěže se v letošním roce zúčastnilo rekordních 260 závodníků - 7 družstev a zbytek závodníci v kategorii jednotlivců. Jako host se do sportovního zápolení zapojilo družstvo Gymnázia Polička, které si přijelo splnit limit účasti, protože v okrese Svitavy se soutěže nemohli zúčastnit z důvodu nemoci. Počasí bylo skvělé - slunečno teplo, Slunce zašlo za mraky chladno.

Do soutěže jsme přihlásili celkem 30 závodníků. Doprava po dramatickém průběhu (malý autobus, 33 členů výpravy z Proseče, tým z Poličky, žáci a studenti dojíždějících do škol v Krouné a Hlinsku, několik ,,normálních cestujících”, naštěstí klidný a pohodový řidič) klapla na mačkačku, ale OK. Hlavním hostem byl tentokráte držitel bronzové olympijské medaile z OH v Pekingu v zápase řecko římském  Marek Švec.

Organizace vlastního závodu byla zvládnuta na jedničku. Závodníci postupovali po stanovištích  v časovém rozpisu - závodníci i rozhodčí byli perfektní - všichni včas na stanovištích, korektní rozhodování, milý přístup (jako rozhodčí pracovali také paní Zuzana Nováková a pan Petr Hromádka).

Sportovní boje na jednotlivých stanovištích byly velmi tvrdé. Přehled o stavu a výsledcích družstva nebo jednotlivců nebyl vůbec jasný. Závodníci znali své výkony, ale pořadí v soutěži bylo stále nejasné. Soutěžilo se postupně v trojskoku, hodu medicinbalem, skocích přes švihadlo po dobu 2 minut, klicích po dobu 2 minut a ve volitelné disciplíně - běhu na 1000 metrů nebo driblinku po dobu 2 minut.

V hlavní kategorii - soutěži družstev - jsme vybojovali 1. místo. Sestava družstva se několikrát měnila (také z důvodu nemoci závodníků) a paní učitelce Karle Novákové dalo dost práce, než ,,slepila” konečnou podobu týmu,  takže v okresním kole nás reprezentovali - Miloš Dostál, Václav Prášek, Josef Zahradník, Tomáš Roušar, Andrea Lacmanová, Julie Poslušná, Tereza Melšová a Zuzana Kopecká. 1. místo v náročné soutěži bylo překvapení pro všechny, protože výkon některých členů týmů byl podprůměrný, laxní, bez zájmu. Družstvo, které nás bude reprezentovat v krajském kole možná dozná některých změn.

Současně se vyhlašuje i pořadí jednotlivců v jednotlivých věkových kategoriích. tady jsme slavili také úspěchy - v nejmladší kategorii obsadil Jakub Břeň 2. místo (postupuje do krajského kola) a Daniel Košňar 3.místo. Vítězem  další kategorie je Daniel Vanžura (postupuje do krajského kola). Kategorie starší - Karel Břeň - 1. místo, Julie Poslušná - 2. místo - oba postupují do krajského kola. V další kategorii postoupila Andrea Lacmanová (nejlepší závodník dne - porazila všechny dívky a mezi všemi kluky by obsadila 8. místo ). V nejstarší věkové kategorii  obsadil Radek Pešek 3. místo a po úžasném výkonu obsadila 2. místo Tereza Janecká ((kliky - 114), která také bude účastníkem krajského kola.

Úkol dobře reprezentovat naší školu byl splněn. Současně však zavazuje. Krajské kolo je dalším krokem k postupu do republikového finále. Úroveň a konkurence bude veliká. Abychom se ctí uspěli, potrénujeme a pak se se soupeři  popereme o co nejlepší umístění. Držte nám palce.

Díky všem závodníkům i učitelům za reprezentaci školy.

                                                                                                  Mgr. Jan Stodola

20220428 140127

Více fotek naleznete na rajce.net