Vážení rodiče, žáci, strávníci,

školní stravování je služba organizovaná a dotovaná státem, proto stát určuje, jak by mělo vypadat složení školních obědů. Řídí se vyhláškou č. 107/2005 Sb. o školním stravování. Vyhláška stanovuje dva základní požadavky. Finanční limit na nákup potravin a průměrnou měsíční spotřebu určitých druhů potravin na jeden oběd tzv. spotřební koš. Plnění norem se vyhodnocuje pouze pro školní stravování, tedy ne pro učitele nebo jiné dospělé strávníky.

Spotřební koš sleduje 10 potravin.
Brambory, maso, mléko, mléčné výrobky, ryby – dolní hranice 75% normy, horní hranice 125% normy.
Ovoce, zelenina, luštěniny – dolní hranice 75%, horní hranice není stanovena.
Cukry, tuky – dolní hranice není stanovena, horní hranice 100%.
Splnění spotřebního koše nestačí k tomu, aby byly naplněny zásady zdravé výživy, současně je nutno hodnotit i pestrost stravy, která určuje, jak často v měsíci vařit některá jídla.
Rybí maso by se v jídelníčku mělo objevit alespoň 2x. Sladké jídlo a houskové knedlíky se můžou uvařit 2x do měsíce. Je doporučeno omezit nebo úplně vyřadit používání uzenin v polévkách a hlavních jídlech, preferovat luštěniny, zeleninové polévky s obilninovými zavářkami (pohanka, jáhly), k bezmasému pokrmu nedávat masovou polévku, apod.

Veškeré dotazy, které se týkají školního stravování, ráda zodpoví vedoucí ŠJ Jana Ondráčková a kolektiv kuchařek. Tel.: 469 321 115, mobil: 773 901 885, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Informace

Aktuální organizační záležitosti o provozu školní jídelny, placení stravného,
vnitřní řád školní jídelny a další informace naleznete na TÉTO STRÁNCE.

Jídelníček

Vždy aktuální jídelníček naleznete na ZDE.

 Jana Ondráčková, vedoucí školní jídelny